Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

10 JÚL 2024

Premeny obchodných spoločností (s grafickým vysvetlením)

 

autor článku

Hieu Trung Nguyen

ADVOKÁT

Štefan Bašista

ADVOKÁT

Nedávno nadobudol účinnosť zákon č. 309/2023 Z. z. o premenách obchodných spoločností a družstiev a o zmene a doplnení niektorých zákonov, čiže nový zákon o premenách. Za posledné obdobie ide o jednu z najväčších zmien v rámci práva obchodných spoločností. 

Zákon o premenách pod seba totiž preberá a nanovo upravuje viaceré transakčné inštitúty, ktoré sme doposiaľ hľadali v Obchodnom zákonníku a zároveň prináša nové možnosti, akou je napríklad odštiepenie. Zákon o premenách tak poskytuje nový ucelený právny rámec premien a kombinácií z pohľadu práva obchodných spoločností.

Čo je to „premena obchodnej spoločnosti“?

Hoci slovo „premena“ by mohlo na prvý pohľad evokovať, že ide zmenu obchodného mena, právnej formy či akýsi rebranding firmy, nie je to tak. Termín „premena obchodnej spoločnosti“ podľa zákona o premenách zastrešuje fúzie alebo rozdelenia obchodných spoločností a družstiev.

Cezhraničnou premenou obchodnej spoločnosti je cezhraničná fúzia alebo cezhraničné rozdelenie, teda premeny, na ktorých sa ako zúčastnená alebo nástupnícka spoločnosť podieľa aspoň jedna zahraničná spoločnosť a aspoň jedna slovenská spoločnosť.

Čo je to „fúzia“?

Vo svetle zákona o premenách sa pod pojmom „fúzia“ rozumie zlúčenie spoločností alebo ich splynutie.

Zlúčenie možno zjednodušene charakterizovať ako postup, pri ktorom zanikne jedna alebo viacero spoločností (bez ich likvidácie), pričom ich obchodné imanie, ako aj všetky práva a záväzky, prechádzajú na nástupnícku spoločnosť. Nástupnícka spoločnosť musí v čase zlúčenia už existovať. Stáva sa právnym nástupcom všetkých zanikajúcich spoločností.

Zjednodušene možno zlúčenie dvoch spoločností graficky znázorniť takto:


Splynutie je proces, pri ktorom dochádza k zániku jednej alebo viacerých spoločností (bez potreby likvidácie), pričom ich obchodné imanie prechádza na novú nástupnícku spoločnosť. Na rozdiel od zlúčenia nástupnícka spoločnosť pri splynutí vzniká. Opäť platí, že nástupnícka spoločnosť sa stáva právnym nástupcom zanikajúcich spoločností.

Zjednodušene možno splynutie dvoch spoločností graficky znázorniť takto:


Čo je to „rozdelenie“?

Ako nám napovedá aj samotný názov, rozdelenie je proces pri ktorom spoločnosť „krájame“ na viacero samostatných dielov. V závislosti od toho, či rozdeľovaná obchodná spoločnosť po transakcii zaniká alebo nie, delíme rozdelenie na (i) rozštiepenie (pôvodná spoločnosť zaniká) a (ii) odštiepenie (pôvodná spoločnosť nezaniká).

Čo je to „rozštiepenie“?

Rozštiepenie (úplné rozdelenie) je transakcia, pri ktorej rozdeľovaná spoločnosť zaniká a jej imanie prechádza:

  • na iné už existujúce spoločnosti, ktoré sa tým stávajú právnymi nástupcami zanikajúcej spoločnosti (rozštiepenie zlúčením);


  • na novozaložené spoločnosti, ktoré sa svojím vznikom stávajú právnymi nástupcami zanikajúcej spoločnosti (rozštiepenie splynutím);


  • kombináciou vyššie uvedených foriem.


Čo je to „odštiepenie“?

Odštiepenie (čiastočné rozdelenie) je transakcia, pri ktorej rozdeľovaná spoločnosť nezaniká a časť imania spoločnosti špecifikovaná v projekte premeny prechádza:

  • na jednu alebo viac už existujúcich spoločností (odštiepenie zlúčením);

  • na jednu alebo viac novozaložených spoločností (odštiepenie splynutím);

  • kombináciou vyššie uvedených foriem.

Je potrebné upozorniť, že inštitút odštiepenia je možné aplikovať len pri spoločnosti s ručením obmedzeným a akciovej spoločnosti.

Odštiepenie je potrebné zároveň odlíšiť od predaja podniku, pri ktorom sa prevádza časť podnikania ako majetok na inú, už existujúcu spoločnosť. 

Kedy premena nie je možná?

Okrem všeobecných dôvodov neprípustnosti podľa § 3 ods. 5 zákona o premenách (teda napríklad, ak je spoločnosť v likvidácii, v konkurze alebo reštrukturalizácii, prípadne, ak by niektorej z nástupníckych spoločností hrozil úpadok), je premena neprípustná, ak zúčastnené spoločnosti a nástupnícke spoločnosti majú rozdielnu právnu formu. Zákon o premenách však pripúšťa premenu spoločnosti s ručením obmedzeným a premenu jednoduchej spoločnosti na akcie, ak je v oboch prípadoch nástupníckou akciová spoločnosť. Pri cezhraničnom rozdelení obdobne platí, že rozdeľovanou alebo nástupníckou spoločnosťou môžu byť len akciová spoločnosť, spoločnosť s ručením obmedzeným a zahraničná spoločnosť, ktorá má obdobnú právnu formu v súlade s právnym poriadkom členského štátu.

Čo je projekt premeny?

Prvým krokom pri vnútroštátnej premene spoločnosti je vypracovanie návrhu projektu premeny. Obchodný zákonník doteraz pri podnikových kombináciách používal pojem „návrh zmluvy o splynutí alebo zmluvy o zlúčení spoločnosti“ alebo „projekt rozdelenia“. Nový zákon o premenách tieto pojmy označuje pojmom „projekt premeny“.

Náležitosti projektu premeny sú rôzne v nadväznosti na to, o aký typ obchodnej spoločnosti ide. Povinne ho vypracujú štatutárne orgány zúčastnených spoločností vo vzájomnej súčinnosti a podlieha schváleniu valných zhromaždení zúčastnených spoločností.

V prípade fúzie spoločnosti s ručením obmedzeným, akciovej spoločnosti prípadne jednoduchej spoločnosti na akcie sa bude musieť schválený projekt premeny vyhotoviť vo forme notárskej zápisnice.

Zákon o premenách upravuje aj možnosť od transakcie upustiť a zrušiť schválený projekt premeny. Je tak potrebné vykonať pred podaním návrhu na zápis premeny do obchodného registra.

Kedy nadobúda premena účinnosť a aké to má účinky?

Vnútroštátna premena a cezhraničná premena, ktorá sa spravuje slovenským právom, nadobúda účinnosť jej zápisom do obchodného registra. Cezhraničná fúzia a cezhraničné rozdelenie nadobúdajú účinnosť podľa práva členského štátu, ktorým sa spravuje nástupnícka (v prípade cezhraničnej fúzie) a rozdeľovaná spoločnosť (v prípade cezhraničného rozdelenia).

Nadobudnutím účinnosti premeny dochádza (i) k prevodu imania na nástupnícke spoločnosti, (ii) spoločníci zanikajúcich spoločností sa stávajú spoločníkmi nástupníckych spoločností, (iii) zanikajúce spoločnosti zanikajú a (iv) vznikajú nástupnícke spoločnosti (v prípade splynutia, rozštiepenia splynutím a rozštiepenia splynutím).

Ak vás téma premien spoločností zaujala, prípadne ak uvažujete nad konsolidáciou štruktúry spoločností v rámci obchodnej skupiny, neváhajte sa obrátiť na našich M&A špecialistov, ktorí vám radi zodpovedia vaše otázky.


Zdieľať článok

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky články