Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

26 JÚN 2024

Ako nedostať pokutu za (ne)vyhodnocovanie štandardov kvality dodávky elektriny

 

autor článku

Andrea Puková

ADVOKÁTKA

V súvislosti so štandardmi kvality dodávky elektriny zákon upravuje viacero povinností. Ich nedodržanie je sankcionované pokutami. V tomto článku sa dozviete, na ktorých dodávateľov sa vzťahuje povinnosť vyhodnocovania a zverejňovania štandardov kvality. Na pokuty si však treba dávať pozor aj vtedy, ak dodávateľ nemá povinnosť ich vyhodnocovať. 

Čo sú štandardy kvality

Každý účastník trhu s elektrinou, ktorý vykonáva prenos, distribúciu alebo dodávku elektriny, je povinný dodržiavať určitú kvalitu týchto poskytovaných služieb.

Právnymi predpismi požadovaná kvalita prenosu, distribúcie alebo dodávky elektriny je stanovená takzvanými štandardmi kvality. Tie sú upravené vo vyhláške Úradu pre reguláciu sieťových odvetví č. 236/2016 Z. z. ktorou sa ustanovujú štandardy kvality prenosu elektriny, distribúcie elektriny a dodávky elektriny (ďalej len „vyhláška“).

V zmysle vyhlášky je dodávateľ elektriny povinný vyhodnocovať štandardy kvality, a vyhodnotenie za predchádzajúci rok predložiť Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) do konca februára. Teda vyhodnotenie štandardov kvality za rok 2023 boli dodávatelia elektriny povinný predložiť ÚRSO do konca februára 2024.

Dodávateľ elektriny je zároveň povinný toto vyhodnotenie štandardov kvality za predchádzajúci rok zverejniť od konca februára, a to počas 12 mesiacov. Zverejniť to môže buď na webovom sídle dodávateľa alebo iným obvyklým spôsobom.

Nie je „dodávateľ“ ako „dodávateľ“

Pozrime sa bližšie na subjekt, na ktorého sa vzťahuje povinnosť vyhodnocovať a zverejňovať štandardy kvality dodávky elektriny.

Keďže ide o štandardy kvality dodávky elektriny, predpoklad je, že by sa mali vzťahovať na dodávateľa elektriny, však? V podstate áno. Nie je to však až také jednoduché.

V prvom rade je potrebné zistiť, kto je vlastne dodávateľ elektriny.

Dodávateľ elektriny je zákonom č. 251/2012 Z. z. o energetike (ďalej len „zákon o energetike“) definovaný ako osoba, ktorá má povolenie na dodávku elektriny.

Tu nám nedá neupozorniť na zákonnú nepresnosť, aj keď to nie je podstatou tohto článku. Dodávateľom elektriny je nielen osoba, ktorá má povolenie na dodávku elektriny, ale aj osoba, ktorá síce povolenie nemá, ale podniká na základe potvrdenia o splnení oznamovacej povinnosti. Správne by tak mal zákon za dodávateľa elektriny označovať osobu, ktorá má oprávnenie (nie povolenie) na podnikanie v energetike na činnosť „dodávka elektriny“. To však iba na okraj.

Čo presne predstavuje činnosť „dodávka elektriny“ definuje tiež zákon o energetike. Uvádza, že dodávkou elektriny je predaj elektriny.

Ak by sme chceli spojiť a zjednodušiť tieto pojmy, tak dodávateľom elektriny je každý subjekt, ktorý elektrinu predáva a má povolenie (resp. oprávnenie) na činnosť dodávka elektriny.

A tu sa dostávame k podstate veci.

Predať elektrinu sa dá totiž viacerými spôsobmi. Jedným z nich je, že dodávateľ elektrinu predá koncovému odberateľovi elektriny. Druhým spôsobom je, že dodávateľ predá elektrinu subjektu, ktorý nie je koncovým odberateľom elektriny. Táto osoba elektrinu nakupuje na domácich alebo zahraničných trhoch s elektrinou na účely jej ďalšieho predaja, a dodáva ju iným účastníkom trhu. Napríklad aj dodávateľovi elektriny, ktorý ju už následne predá koncovému odberateľovi elektriny. V praxi sa takýto subjekt zvykne označovať aj ako obchodník s elektrinou. Stále je však považovaný za dodávateľa elektriny, pretože elektrinu predáva.

Dodávka elektriny je teda zákonný pojem, ktorý v sebe subsumuje (aj keď nepozorovane) dve činnosti: predaj elektriny koncovým odberateľom a predaj elektriny iným účastníkom trhu.

Ak štandardy kvality nevyhnodnocujete, oznámte to ÚRSO

Vráťme sa však k povinnosti vyhodnocovať štandardy kvality dodávky elektriny. Vyhláška jasne stanovuje, že povinnosť dodržiavať a vyhodnocovať štandardy kvality dodávky elektriny sa vzťahuje iba na dodávateľa elektriny, ktorý dodáva elektrinu koncovým odberateľom elektriny.

Prečo sa potom v praxi bežne deje, že ÚRSO začína pokutové konanie aj voči dodávateľovi elektriny, ktorý nedodáva elektrinu koncovým odberateľom elektriny? A to aj napriek tomu, že povinnosť vyhodnocovať štandardy kvality sa naňho nevzťahuje?

Vysvetlenie je potrebné hľadať vo vyhláške a zákone o regulácii (zákon č. 250/2012 Z. z.).

Vyhláška ustanovuje, že v prípade, ak regulovaný subjekt v predchádzajúcom roku nevykonával dodávku elektriny koncovým odberateľom elektriny, je povinný túto skutočnosť oznámiť ÚRSO do konca februára príslušného roka. Toto oznámenie môže vykonať v listinnej alebo elektronickej podobe.

Čo sa však stane, ak regulovaný subjekt má vydané povolenie na dodávku elektriny a zároveň neoznámil do konca februára ÚRSO, že nevykonával dodávku elektriny koncovým odberateľom elektriny?

V takomto prípade ÚRSO automaticky predpokladá, že takáto osoba dodávala elektrinu aj koncovým odberateľom elektriny, čiže mala povinnosť vyhodnocovať štandardy kvality dodávky elektriny a tie do konca februára zverejniť a predložiť ÚRSO. Porušenie tejto povinnosti je kvalifikované ako správny delikt podľa § 36 ods. 1 písm. l) zákona o regulácii, za ktorý ÚRSO uloží pokutu od 500 eur do 100 000 eur.

Ak ste teda dodávateľom elektriny, na ktorého sa vyhodnocovanie štandardov kvality dodávky elektriny nevzťahuje (pretože ste nedodávali elektrinu koncovým odberateľom elektriny), nezabudnite na zákonnú povinnosť oznámiť túto skutočnosť ÚRSO do konca februára každého roka.

Ak štandardy kvality nevyhnodnocujete a aj ste to oznámili ÚRSO, tak oznámte radšej aj niečo viac

To však nie je všetko.

Upozorňujeme ešte na jednu zákonnú medzeru, ktorá môže takémuto dodávateľovi elektriny privodiť pokutové konanie aj v prípade, keď ÚRSO (v zmysle vyhlášky) oznámil, že v predchádzajúcom roku nedodával elektrinu koncovým odberateľom elektriny.

Regulované subjekty totiž majú povinnosť vykonávať regulovanú činnosť, na ktorú majú vydané povolenie alebo potvrdenie o splnení oznamovacej povinnosti. Ak túto regulovanú činnosť v predchádzajúcom roku nevykonávali, musia túto skutočnosť oznámiť ÚRSO do konca februára príslušného roka. Inak im bude uložená pokuta v rozmedzí od 500 eur do 100 000 eur za spáchanie správneho deliktu podľa § 36 ods. 1 písm. x) zákona o regulácii.

ÚRSO si tak môže oznámenie dodávateľa o nedodávaní elektriny koncovým odberateľom v minulom roku vyložiť aj tak, že takýto dodávateľ vlastne nevykonával regulovanú činnosť, na ktorú má vydané oprávnenie. A keďže túto skutočnosť neoznámil ÚRSO, dopustil sa správneho deliktu.

„Recept“ na zabránenie začiatku pokutového konania v tomto prípade v právnych predpisoch nenájdete. Bol vytvorený praxou ÚRSO. A ten je nasledovný.

Ak ste dodávateľom elektriny a v minulom roku ste nedodávali elektrinu koncovým odberateľom elektriny, do konca februára príslušného roka oznámte túto informáciu ÚRSO.

Zároveň ÚRSO oznámte, že v minulom roku ste vykonávali regulovanú činnosť v súlade s oprávnením na podnikanie na činnosť „dodávka elektriny“, a to predajom elektriny iným účastníkom trhu ako koncovým odberateľom elektriny. Toto oznámenie môžete urobiť súčasne alebo aj v samostatných dokumentoch.

Týmto spôsobom by ste sa mali úspešne vyhnúť začatiu pokutového konania za (ne)vyhodnocovanie štandardov kvality dodávky elektriny.

 


Zdieľať článok

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky články